Ortodoksisen uskonnon blogi

Tämä on Kemijärven ortodoksisen uskonnon oppilaiden oma blogi. Me kirjoitamme kaiken omin sanoin. Täältä voi lukea, jos on ortodoksi, mutta ei ole ortodoksisen uskonnon tunteja.

tiistai 17. toukokuuta 2022

Ortodoksinen kirkollinen taide


  Ortodoksisissa seurakunnissa taide on vahvasti esillä. Kauneutensa lisäksi, ikoneilla on myös syvempi tarkoitus. Aikana, jolloin lukeminen oli poikkeus eikä sääntö, ikonien kautta oli mahdollista havainnoillistaa Jumalallisia tapahtumia, joita on vaikea käsittää. Taulujen kautta saattoi kertoa tarinan. Kirkkojen lisäksi ikoneita voi myös olla kenen tahansa kodissa. 

  Ikonien historiasta,

  Erinäisten kuvien käyttäminen pyhissä tiloissa on ollut läsnä seurakunnissa jo pitkään. Asiasta tehtiin virallista vuoden 787 kirkolliskokouksessa Nikean  kaupungissa. Siellä tultiin tulokseen, että ikoneita tulisi arvostaa, mutta niiden palvominen on kiellettyä. Katakombien seinämille maalattiin ikoneita jo marttyyriaikoina. Ikoneiden tekemisessä on kuitenkin tietyt määritelmät. Kristuksen sädekehässä sijaitsevat kreikkalaiset aakkoset merkitsevät sitä, että Kristus on iankaikkinen Jumala. Ikoneissa on Mariaan, Jumalansynnyttäjään kohdistuvia sääntöjä, miten hänet kuuluisi kuvailla. Hänen ikonissaan olevat kirjaimet tarkoittavat että Maria on Jumalan äiti. Hänen pukunsa kolme tähteä ovat vertauskuvia hänen neitsyydestään. Ikoneissa kuuluisi olla aina Pyhän henkilön nimi, jotta hänet voisi tunnistaa.
 

  Kirkollisella taiteella on myös muita muotoja ikonien lisäksi. Esimerkiksi  kirkkomusiikki, sitä käytetään kirkossa apuvälineenä. Kaunis laulaminen toki tuo tunnelmaa, ja on samankaltaista ylistystä mitä taivaassa tulee olemaan, mutta sekin on tapa jolla kristinusko on voinut säilyä myös aikana jolloin lukeminen ei ole ollut yleistä. Laulamalla kerrottiin tarinaa, ja sukupolvelta toiselle kun kaikki kuuli laulun kirkossa, jatkoivat kotona, laulu jäi mieleen, ja niin myös laulun opetukset. Lauluja on eri pyhille ja juhlille joten pystyt oppimaan niistäkin.
Paitsi laulettua rukousta jumalanpalvelustekstit liittyy opetukseen. Ortodoksisessa kirkossa ei käytetä soittimia, vaan lauletaan. 
 
 Tässä linkki YouTubeen josta voit kuunnella ortodoksista musiikkia:
  https://www.youtube.com/watch?v=ckbsVvGl5x4
(video ei ole meidän)


                               Tehnyt: Johanna 9-luokka sekä Emilia 6-luokka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti