Ortodoksisen uskonnon blogi
Sivut
tiistai 14. joulukuuta 2021
Ortodoksisia joululauluja eri maista
tiistai 30. marraskuuta 2021
Itsenäisyyspäivän liturgia
6.12, eli Suomen 104-vuotispäivänä pidetään itsenäisyyspäivän liturgia Uspenskin katedraalissa, Helsingissä. Liturgia alkaa viittä vaille kymmenen (9.55) maanantai aamuna. Sitä voi seurata YouTubesta Helsingin Ortodoksisen seurakunnan kanavalta. Videoon pääsee alla olevasta linkistä:
https://www.youtube.com/watch?v=oefp04k5YTQ
tiistai 23. marraskuuta 2021
Joulupaasto ortodokseilla
Joulupaasto on alkanut jo, se kestää neljäkymmentä päivää, samoin kuin pääsiäispaasto. Tarkat päivämäärät ovat 15 marraskuuta - 24 joulukuuta, paastohan loppuu siis sopivasti juuri ennen joulun juhlimista, joten ehtii hyvin syömään lempi jouluruokiansa.
Paaston tarkoitus on elää yksinkertaisempaa elämää, tehdä hyviä asioita, sekä pysähtyä ajattelemaan elämää ja rukoilla. Luopua kiusauksellisista asioista ja keskittyä hyviin asioihin. Paaston aikana konkreettisesti näemme eron esimerkiksi tiettyjen ruoka-aineiden välttämisessä, mutta oikea työ on moraalista, henkistä. Henkisen osuuden on siis tarkoitus kasvattaa, vahvistaa uskoa ja rakkautta, hyvää oloa.
Mutta mitä paaston aikana ei voi syödä? Paastopäivinä useampi asia on "kiellettyä" mutta jos paaston ajalle osuu tietty kirkollinen pyhäpäivä tai vigilia ruokarajoitteet voivat löyhentyä, ja jotain voidaan taas sallia. Nämä päivät voit tarkistaa kirkkokalenterista, niin pysyt varmasti kartalla.
Paaston aikana ei syödä..
-Lihaa, ei karjaa, riistaa, siipikarjaa
-Kalaa
-Kananmunia
-Maitotuotteita
-Viiniä
-Öljyä
Paastoaminen on pitkä perinne joka on saattanut saada alkunsa jopa 300 luvulla. Ortodoksinen kirkko kunnioittaa monia vanhoja perinteitä, ja paastoaminenhan on hyvä perinne jota kannattaa jatkaa!
Paastoaminen ei kuitenkaan ole pakollista, eikä sitä suorita lapset, tai sairaat, tai muuten heikkokuntoiset. Paastoaminen kannattaa kun siihen pystyy ja terveys ei vaikutu negatiivisesti.
Hyvää paastoamista!
tehnyt: Johannatiistai 2. marraskuuta 2021
Profeetta Elia ja hänen tekojansa
Profeetta Elia eli Israelissa kuningas Ahabin aikana. Kuningas Ahab meni naimisiin Baalia palvovan Isbelin kanssa, joka oli foinikialainen prinsessa. Täten Israelissa alettiin palvoa Baalia Jahven sijasta. Jahven palvominen oli kiellettyä. Profeetta Elia ennusti maahan kuivuuden, jonka vain Jahve voisi lopettaa. Kuivuus kesti yli vuoden, ja Elia oli etsintäkuulutettu. Elian uskottiin aiheuttaneen kuivuuden. Mutta lopulta Elia tuli esiin itse. Hän haastoi Baalin profeetat. tarkoituksena oli todistaa kumman Jumala tulisi ja toimisi. Baalin profeetat anelivat Baalia sytyttämään heidän alttarinsa, muttei se syttynyt. Mutta Elian kutsuessa Jahvea sytyttämään alttarin tuleen, se roihahti eikä siitä jäänyt mitään jäljelle. Sitten kun ihmiset myönsivät että Herra on Jumala tuli rankka sade, ja kuivuus loppui.
Kuningatar Isebel oli raivoissaan ja uhkasi tappaa Elian. Elia pakeni neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä ja tuli lopulta Hoorebin vuorelle. Hän oli epätoivoinen eikä tahtonut jatkaa elämää. Elia puhui kansan epäjumalanpalveluksesta ja uskottomuudesta herraan, hän tunsi olevansa ainoa joka vielä uskoi. Kun Elia oli puhunut ja vuoren poikki kulki kauhea myrsky joka murskasi kiviä, mutta Herra ei puhunut myrskyssä. Sitten tuli maanjäristys joka vavisutti vuorta, Herra ei puhunut maanjäristyksessäkään. Sitten tulenlieska kulki vuoren yli, Herra ei ollut tulessakaan, kuitenkin tulen jälkeen Elia kuuli hiljaista huminaa hän piilotti kasvonsa viitallansa, ja nyt Jumala puhui, Elia sai uuden tehtävän nimittää kuninkaaksi Nimisin poika, Jehu sekä kutsua seuraajakseen profeetaksi Elisa. Ja tämän hän toteutti, he kulkivat yhdessä kunnes tuliset vaunut erottivat heidät maallisessa elämässä, joiden kyytiin Elia astui. Elisalle jäi vain hänen viitta ja viisaudet.
tiistai 21. syyskuuta 2021
4wzs
tiistai 31. elokuuta 2021
Nimipäivän merkitys ortodoksisessa uskonnossa
Ortodoksisessa uskonnossa nimipäivällä on tärkeä merkitys. Sitä juhlistetaan jopa enemmän kuin syntymäpäivää, jota jotkut ihmiset pitävät tärkeämpänä. Jotkut antavatkin toisilleen lahjoja nimipäivinä!
Nimipäivänä muistetaan omaa pyhää ja hänen tekoja, joka perustuu omaan nimeen. Esimerkiksi Johannes nimiset ihmiset voivat muistella Pyhää Johannes Kastajaa nimipäivänänsä. Maria nimiset Neitsyt Mariaa. Ja ellei sinulla ole suoraan nimikaimaa, jonkin pyhän nimi on varmaankin tarpeeksi lähellä. Ja jos pyhällä on useampi juhlapäivä, yleensä valitaan yksi niistä, jolloin nimipäivää juhlistetaan.
Ortodokseilla on oma kalenterinsa, josta voit tietää päivän pyhät tai pyhimykset. Ortodoksien nimipäivät ovat määritelty siihen kalenteriin, ja ortodoksiseen seurakuntaan kuuluva henkilö juhlistaa nimipäiväänsä tämän kalenterin mukaan. Mutta esimerkiksi Suomessa, yleisesti kalenterit menevät luterilaisittain, eli niistä ei todennäköisesti näe ortodoksisia nimipäiviä.
Nimipäivien historian juuret alkavat jo keskiajalta, ja ovat olleet läsnä enemmän ja vähemmän siitä asti.
tiistai 24. elokuuta 2021
Uskon opit tiivistettynä
Ihmisellä on halu tietää miksi he ovat maailmassa, mikä on moraalisesti oikein? Mikä on heidän tarkoituksensa, heidän paikkansa, ja mitä käy kuoleman jälkeen? Uskonto vastaa moniin näistä kysymyksitä, mutta eri tavalla riippuen uskonnosta. Kun Buddhalaiset uskovat uudelleensyntymään, Kristityt taas uskovat taivaaseen pääsyyn,tai helvettiin joutumiseen.
Ortodoksisen uskonnon mukaisia selityksiä maailman asioista.
Miten maailma on syntynyt?
Jumala loi taivaan ja maan, kaikki sen kasvit, eläimet, vuoret, meret, puut, ja ihmisen. Tämän kaiken hän teki kuudessa päivässä, leväten seitsemännen. Hän oli luonut paratiisin, joka kuitenkin rikkoutui meidän tavalliseksi maailmaksi syntiinlankeemuksen tähden.
Mitä käy kuoleman jälkeen?
Mikäli ihminen uskoo Jumalaan, ja vastaanottaa hänen turvan ja armon elämässään, Jumala voi armahtaa hänet ja silloin ihminen pääsee Jumalan luokse taivaaseen, eläen siellä iankaikkisesti ylistäen Jumalaa.
Mutta kirkon mukaan kun ihminen ei vatsaanota Jumalaa hän joutuu helvetin liekkeihin.
Miksi olen täällä maailmassa?
Jumala on luonut meidät kaikki ajatuksella ja olemme täydellisiä hänen kuvassaan. Hän on kokenut miedät tarpeellisiksi tähän maailmaan, ja samalla lailla kun hän koki kauniit maisemat tarpeellisiksi tänne maailmaan, hän koki juuri sinutkin tärkeäksi ja arvokkaaksi tänne.
Ja mitä täällä maailmassa kuuluisi tehdä? Elää Jumalan opissa, levittää hyvää ja auttaa toisiaan. Pyrkiä olemaan mahdollisimman hyvä ihminen, mutta tietää ettei kukaan tällä maailmalla kulkenut, paitsi Jeesus, pysty olemaan täydellinen.
Mutta paljon uskosta on "tiivistetty" Nikealais-konstantinopoliseen uskontunnustukseen:
Uskon yhteen Jumalaan, kaikkivaltiaaseen Isään, taivaan ja maan, kaiken näkyvän ja näkymättömän Luojaan.
Uskon yhteen Herraan, Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, joka on syntynyt Isästä ennen aikojen alkua, valo valosta, tosi Jumala tosi Jumalasta, syntynyt ei luotu, joka on samaa olemusta kuin Isä ja jonka kautta kaikki on saanut syntynsä, joka meidän ihmisten ja meidän pelastuksemme tähden astui alas taivaista, tuli lihaksi Pyhästä Hengestä ja Neitsyt Mariasta ja syntyi ihmiseksi, ristiinnaulittiin meidän puolestamme Pontius Pilatuksen aikana, kärsi ja haudattiin, nousi kuolleista kolmantena päivänä, niin kuin oli kirjoitettu, astui ylös taivaisiin, istuu Isän oikealla puolella ja on kirkkaudessa tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita, ja jonka valtakunnalla ei ole loppua.
Uskon Pyhään Henkeen, Herraan ja eläväksi tekijään, joka lähtee Isästä, jota yhdessä Isän ja Pojan kanssa kumarretaan ja kunnioitetaan ja joka on puhunut profeettojen kautta.
Uskon yhteen, pyhään, katoliseen ja apostoliseen kirkkoon. Tunnustan yhden kasteen syntien anteeksiantamiseksi, odotan kuolleiden ylösnousemusta ja tulevan maailman elämää.
Aamen.
Uskomalla Jumalaan voi pelastua ja päästä taivaaseen elämään iankaikkisesti.
Tehnyt: Johanna 9lk
maanantai 19. huhtikuuta 2021
Kymmenen käskyä
Kymmenen käskyä
1. Minä olen Herra, sinun Jumalasi, joka johdatin sinut pois Egyptistä, orjuuden maasta. Sinulla ei saa olla muita jumalia.
2. Älä tee itsellesi epäjumalankuvaa.
3. Älä käytä väärin Herran, sinun Jumalasi nimeä.
4. Pidä lepopäivä mielessäsi ja pyhitä se.
5. Kunnioita isääsi ja äitiäsi.
6. Älä tapa.
7. Älä tee aviorikosta.
8. Älä varasta.
9. Älä todista väärin toista ihmistä vastaan.
10. Älä tavoittele toisen vaimoa äläkä mitään, mikä on hänen omaansa.
Jeesus antoi myös kaksi käskyä lisää:
Jeesus antoi uuden käskyn rakastaa, rakastaa Jumalaa ja toisia ihmisiä.
Jeesus antoi anteeksiantamisen käskyn.
Nämä käskyt annettiin meille, koska Jumala välittää meistä ja rakastaa meitä.💖
Tehnyt: Emilia 5 lk
maanantai 12. huhtikuuta 2021
Hyvää pääsiäistä!
Pääsiäisenä on perinteenä sanoa toiselle:
-Kristus nousi kuolleista! Ja toinen vastaa sinulle:
-Totisesti nousi!
Perinne on jatkunut jo pitkään ja monessa maassa. Tämä perinne yhdistää pääsiäisen juhlijoita ympäri maailman! Tässä on lista kuinka se sanotaan eri kielillä, siitä voi oppia paljon, ja mikseipä kokeilla niiden lausumistakin.
- KRISTUS NOUSI KUOLLEISTA – TOTISESTI NOUSI (suomi)
- KRISTUS ÄR UPPSTÅNDEN – SANNERLIGEN UPPSTÅNDEN (ruotsi)
- KRISTUS ER OPPSTANDEN – SANNELIG OPPSTANDEN (norja)
- KRISTUS ER OPSTANDEN – SANDELIG OPSTANDEN (tanska)
- KRISTUS ER UPPRISINN – SANNARLEGA UPPRISINN (islanti)
- HRISTÓS VOSKRÉSE – VOISTINU VOSKRÉSE (kirkkoslaavi)
- HRISTÓS ANÉSTI – ALITHÓS ANÉSTI (kreikka)
- KRISTUS ON ÜLESTÕUSNUD – TõESTI ÜLESTÕUSNUD (viro)
- CHRISTUS IST AUFERSTANDEN – ER IST WAHRHAFTIG AUFERSTANDEN (saksa)
- CHRIST IS RISEN – INDEED IS RISEN (englanti)
- KRISTOS NOUZI KUOLENNOIZ – TOVESSAH NOUZI (karjala)
- KRISTAS KAGGÖÖDI JAMM´JEST – TUODI KAGGÖÖDI (kolttasaame)
- CRISTUS RESURREXIT – VERE RESURREXIT (latina)
- KRISZTUS FELTÁMADT – IGAZAN FELTÁMADT (unkari)
- CHRIST EST RESSUSCITÉ – EN VÉRITÉ IL EST RESSUSCITÉ (ranska)
- CHRISTO E RISORTO – VERAMENTE E RISORTO (italia)
- CRISTO HA RESUCITADO – EN VERDAD HA RESUCITADO (espanja)
- KRISTUS KÉLÉSI – IŠTIKRU´ JU´ KÉLÉSI (liuettua)
- CHRISTO RELEVIGIS EL LA MORTINTOJ – VERE RELEVIGIS (esperanto)
- QOM MORAN MEN QABRO – SHARIRO ITH QOM (aramea/syyria)
- AL-MASSIAH QAAM – HAKKAN QAAM (arabia)
- HRISTÓS AFTÓNF – ALITHÓS AFTÓNF (kopti)
- HRUSTIS HARAYAVEY MERELOTZ – ORHINAL E HAROUTIM HRISTOSI (armenia)
- KRISTE ARSDGA – TŠEŠMAITAD ARSDGA (gruusia)
- HRISTOS ULDZYSÁ SULTÍS – ZEM IK ULDZYSÁ SULTÍS (udmurtti)
- HRISTOS A ÍNVIAT – ADEVARAT A ÍNVIAT (romania)
- KRISHTI U NGJALL – VÉRTET U NGJALL (albania)
- CHRISTUS IS OPGESTAAN – HIJ IS WAARLIJK OPGESTAN (hollanti)
- HRISTOS UVASKRJÓS – SOPRAVDU UVASKRJÓS (valkovenäjä)
- CHRYSTUS ZMARTWYCHWSTAL – ZAPRAWDE ZMARTWYCHWSTAL (puola)
- KRISTUS VSTAL Z MRTVYCH – VPRAVDE VSTAL Z MRTVYCH (tsekki)
- HRISTOS VÁSKRSE – VAISTINU VÁSKRSE (serbia)
- HRISTOS VOSKRESE – NAISTINA VOSKRESE (bulgaria)
- HRISTOS VOSKRES – VOISTINU VOSKRES (ukraina)
- HARISTOS UKATSU – ZITSUMI UKATSU (japani)
- KRISTU UDHITHANAI – AVAN SATHAYAMAYUM UDHITHANAI (malayalam)
- KRISTO AMEFUFUKA – KWELI AMEFUFUKA (swahili)
- KRISTO AZUUKIDDE – KYAMAZIMA AZUUKIDDE (luganda)
- KRISTO NI MURIÛKU – NI MURIÛKU NAMA (kikuyu)
- KRISTO ASIMUKUSE – ASIMUKUSHE TOTÓ (luhya)
kuolemalla kuoleman voitti;
ja haudoissa oleville elämän antoi!"
тропарь - Христос воскресе из мертвых,
смертию смерть поправ
и сущим во гробех живот даровав.
Spanish:
tropario - Cristo resucitó de entre los muertos,
hollando la muerte con la muerte
y otorgando la vida a los que yacian en los sepulcros
Arabic:
المسيح قام من بين الأموات
و وطئ الموت بالموت
و وهب الحياة
للذين في القبور
Greek:
Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν,
θανάτῳ θάνατον πατήσας,
καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι,
ζωὴν χαρισάμενος!
Church Slavonic - Christos woskresie
English:
Christ is risen from the dead,
Trampling down death by death,
And upon those in the tombs
Bestowing life!
Japanese:
ハリストス死より復活し、
死を以て死を滅ぼし、
墓に在る者に
生命を賜へり。
Old Church Slavonic (the version of Russian Old Believers):
Хрїстосъ воскресе изъ мертвыхъ,
Смертїю на смерть настѹпи,
И грѡбным животъ дарова
Lugandan - Kristo Azukidde
Abkhaz
French:
Le Christ est ressuscité des morts;
par la mort, il a vaincu la mort;
à ceux qui sont dans les tombeaux
il a donné la vie
maanantai 15. maaliskuuta 2021
Ikonostaasi
Ikonostaasi on kirkon alttarilla oleva ikoneiden kollaasi. Ikonostaasin tehtävä on näyttää seurakuntalaisille kirkon symboliikkaa. Ikonostaasissa on tietynlainen järjestys, joka menee näin:
Kuninkaan ovien vasemmalla puolella on Jumalansynnyttäjä, Neitsyt Maria. Oikealla puolella on Kristuksen Ikoni. Näiden ikonien vierellä on yleensä ikonit Yli- ja arkkienkeleistä, Gabrielista ja Mikaelista. Mutta siinä voi olla myös ikoni viisaasta ryöväristä, joka osoittaa tietä taivaaseen.
Suomalaisessa kirkossa, kirkon pyhä, nimikkoikoni, on oikealla, kauinmaisena. IIkonostaasin toisessa kerroksessa on kolmen ikonin sarja. Keskimmäisen ikonin kuvassa on Kristus, Neitsyt Maria sekä Johannes Kastaja. Muut ikonit voivat kuvata apostoleja, enkeleitä tai muita pyhiä, nämä ikonit ovat yleensä kohdistuneita Kristukseen päin.
Uspenskin katedraalin ikonostaasi Helsingissä
Tehnyt: Johanna 8lk
maanantai 25. tammikuuta 2021
Itkumuuri
Juutalaisten keskuspyhäkköön, temppeliin oli hyökätty useampaan kertaan, tuhoisasti ja sitä oli jouduttu korjaamaan paljon. Temppelin lopullinen tuho koitui kun roomalaiset johtajat käskivät hävittämään koko Jerusalemin kaupungin, sekä temppelin kokonaan vuonna 70. Temppelistä säilyi pelkästään sen länsimuuri. Äärimmäisjuutalaiset uskoivat että temppeli tuhottiin heidän syntiensä vuoksi.
Säilynyttä länsimuurin osaa kutsutaan "itkumuuriksi" ja sitä pidetään Juutalaisen uskon mukaan Israelin pyhinpänä paikkana. Uskotaan että Jumala olisi siellä erityisen läsnä ja paikalla kuulemaan rukoukset. Itkumuurilla käy yhä paljon rukoilijoita, jotka saattavat jättää hiljaisen rukouksen, tai kirjoittaa sen lappuselle ja jättää esimerkiksi kivenkoloon. Lappuja on laskettu tuotavan jopa miljoona vuodessa. Itkumuurille on myös kuljettu suremaan temppelin tuhoutumista suurin joukoin, esimerkiksi vuonna 2007 kävijöitä oli yli 100 000.
Itkumuuri on myös pyhiinvaelluskohde, jonne voi kulkea uskonnollisen matkan.
Juutalaiset eivät ole aina olleet vapaita kulkemaan itkumuurille ja menemään sinne rukoilemaan. Juutalaisvihan tai sotien vuoksi Juutalaisilta on voitu estää pyhään paikkaansa kulkeminen, muttei se ole estänyt Juutalaisen uskon harjoittamista ympäri maailmaa.
Tehnyt: Johanna 8A
maanantai 18. tammikuuta 2021
Suomen muinaisuskonto
Kristinusko saapui suomeen vasta noin tuhat vuotta sitten. Ennen sitä Suomessa uskottiin eri asioihin kuin suurin osa Suomesta nykyään. Suomen muinaisusko oli vahvasti liitetty metsään, luontoon ja sen elämään tai eläimiin, sekä luonnossa selviytymiseen. Uskoon liittyi myös useita henkilöitä, joilla oli oma osansa tarinoissa ja uskossa.
Suomalaisetn ylijumalaa kutsuttiin "Ukko" - nimellä. Hän oli sään ja sadon jumala. Häntä palvottiin keväällä kylvökaudella, hyvän sadon toivossa, Väinämöisen ja Ilmarisen ohella.
Luonnossa oli muitakin "kuninkaita" jotka olivat hallitsevia henkiä Suomalaisessa uskonnossa. Veden kuningas on Ahti, keneltä pystyi pyytämään hyvää kalatuuria. Metsän kuningas oli taas Tapio. Tapiolta toivottiin onnistuneita metsästysretkiä ja hyvää riistaa.
Uskottiin, että kaikella oli haltiansa ja henkensä. Metsässä ja vedessä oli haltijoita, joita nimitettiin kyseisen paikan väeksi, hehän asuivat siellä.
Esimerkiksi Karhut olivat palvottuja ja tärkeitä eläimiä. Karhuilla olikin monta nimeä, kuten Otso, Kontio tai Mesikämmen, uskottiin että kutsumalla karhua oikealla "nimellään" se saapuisi paikalle, mitä ei aina haluttu käyvän. Mikäli karhun kuitenkin pyydysti, sen kuoleman kunniaksi pidettiin karhupeijaiset, ettei metsänväki, tai saati Tapio pahastuisi. uskottiin myös että peijaisten avulla, karhun sielu syntyisi uudelleen, ja metsään saataisi lisää karhuja riistaksi. Oli myös palvottuja ja pyhiä lintuja, joita ei koskaan surmattu, kuten Joutsen, jota ei vieläkään saa tappaa Suomessa lain mukaan. Tarun mukaan Joutsenen tappamisesta seuraisi kirous.
Muinaissuomalaiset uskoivat kuolevan siirtyvän "Tuonelaan". Tuonelassa elämän kuuluisi kulkea samankaltaisesti kuin maallisen elämän, joten arkkuun pakattiin mukaan esim erkiksi työkaluja, joiden avulla toimia Tuonelassa. Poismennyttä lepyteltiin uhrilahjoilla kuten ruoalla ja heidän vanoilla esineillä. šamaanit tai tietäjät olivat yhteydessä tuonelaan ja siellä oleviin, tämän he tekivät vaipumalla transsitilaan, jota kutsuttiin "loveen lankeamiseksi". Tilaan siirryttiin joko syömällä kärpässieniä (myrkyllisiä!), tai rummuttamalla šamaanin rumpua. Rumpu oli šamaanin tärkein työväline, sen ksalvoon oli maalattu erilaisia kuvia, joilla oli omat tarkoituksensa. Rummulla pystyi myös valitsemaan lapsen nimen, ja se oli yleistä vielä 1500-luvullakin. šamanismi ei ollut asia vain vuosisatoja sitten, šamaaneja on vielä yhä maailman muuttumisesta huolimatta. šamanismia yritettiin kitkeä pois maailmasta 300 vuotta sitten, hävittämällä suurin osa kalliista šamaanirummuista, joita ilman šamaanin työ ei sujunut. šamaanit eivät kuitenkaan ole paljastaneet tapojaan ennustaa ja toimia tutkijoillekaan, ja pitävät ne omassa keskuudessaan. šamaaniksi pääsemiseen, ei voinut vain hakea, vaan heidän yhteisö hyväksyy jonkun šamaaniksi. Valinta peruistui jonkun käytökseen tai ulkonäköön, tai kumpaankin.
Kirjoittanut: Johanna 8A