Ortodoksisen uskonnon blogi

Tämä on Kemijärven ortodoksisen uskonnon oppilaiden oma blogi. Me kirjoitamme kaiken omin sanoin. Täältä voi lukea, jos on ortodoksi, mutta ei ole ortodoksisen uskonnon tunteja.

maanantai 24. helmikuuta 2020

Paastoruokia suurelle paastolle

Suuri paasto on 40 päivän paasto joka edeltää pääsiäistä. Paaston aikaan ei saa yleensä syödä juurikaan mitään eläinperäistä, paitsi erityispäivinä. Paasto alkaa sovintosunnuntain jälkeisenä maanantaina. sovintosunnuntaina on tarkoitus muistaa anteeksiantoa, pyytää muilta anteeksi ja antaa anteeksi. Niitä jotka ovat paastolla helpottaeksi kirjoitan tänne paastoon sopivia reseptejä, joita itse syön ympärivuotisesti, koska olen vegaani.

Tofupasta

Tofupastassa on pääraakaineina tofu, jotta saataisiin proteiinia, pasta hiilihydraattien ja päälle voi laittaa tomaattikastiketta tai murskattua avokadoa/guacamolea.

1. Keitä omavalintaisesti määrä pastaa.

2. Paina tomusta neste pois esimerkiksi pyyhkeen välissä ja käsillä painaen, MUTTA tofu voi murentua helposti mutta tässä reseptissä se on tarkoitus.

3. Kypsennä tofua pannulla, jos laitat tomaattikastiketta laita sitä kypsentämisen lopuksi ja kiehauta.

4.Yhdistä pasta ja tofu, jos käytät mielummin avokadoa laita se tässä vaiheessa, sekoita huolellisesti.




Kasvispullasalaatti

kasvispullia on monenlaisia. ne voivat muistuttaa paljon perinteisiä lihapullia. KAupoista saa esimerkiksi kaurasta, pavuista, soijasta, kikherneistä (falafel) tehtyjä ”Lihapullia” tai no, kasvispullia. valikoima vaihtelee tietysti kaupoittain.

Ainesosat: Kasvispullat, salaatti, tomaatti, kurkku

1. Pese kasvikset ja pilko ne, revi salaatti

2.Kypsennä pannulla tai mikrossa kasvispullat.

3. Sekoita ainesosat. Lisää halutessasi simemeniä tai pähkinöitä. Voit myös laittaa kasviperäistä salaatinkastiketta.


Sosekeitto

kasvissosekeittoon voi laittaa melkeinpä kaikkia keittämisen kestäviä kasviksia/juureksia. kannattaa muistaa lisätä papuja proteiiniksi. Jos on kiire, valmiiksi pilkotut vihannespussit helpottavat tekemistä.

1. Puhdista, kuori ja pilko kasvikset.

2. keitä kasviksia kattilassa

3.Tyhjennä osa vedestä jätä jäljelle tarpeeksi jotta tulee keitto saa sosemaisen koostumuksen, muista jättää vähemmän jos laitat kasvikermaa, esimerkiksi kookos-tai kaurakermaa.

4. Soseita sauvasekoittimella kasvikset ja mausta.


————————————————————————————————————————————————————————————————————

Paastoa helpottaa kun muistaa että todella monta eläinperäistä ”Kiellettyä” ruokaa on helppo korvata. Esimerkiksi leipomisessa kananmunan tilalle voi laittaa 3rkl vettä 1rkl pellavarouhetta, sekoittaa laittaa jääkaappiin vartiksi ja tämä korvaa yhden kananmunan. Paastolla on tärkeä muistaa saada vitamiineja ja proteiineja. Proteiiniksi käy kauppojen valmisteet ja esimerkiksi pavut/herneet.


Kirjoittanut: Johanna 7 luokka

tiistai 18. helmikuuta 2020

Kunnon elämyksiä Rovaniemen kirkkomatkalla  

Lähdimme klo 8.45 bussilla kohti Rovaniemen Apostoli Andreaksen kirkkoa. Keskustelimme bussissa mitä saattaisi tapahtua kirkossa. Kun saavuimme määrämpäähämme, menimme sisälle hienoon kirkoon. Riisuimme ulkovaatteet ja odotimme kirkon aulassa. Sitten sisäovet avattiin ja pääsimme Jumalanpalvelukseen.                                                                                                                      Kuoro lauloi kauniisti ja pappi sekä piispa olivat oikein mukavia ja lempeitä, kuten lampaat. Kun menimme ehtoollisjonoon, kysyin opettajaltamme:- Miksi ihmeessä meidän pitää syödä leipää ja juoda viiniä?" Voi pientä typerää minua. Vieläkin hävettää... No hän kertoi minulle asian lyhyesti, että leipä oli Jeesuksen ruumis ja viini Hänen veri. Ja siksi hän kertoi minulle sen lyhyesti, koska pian oli minun vuoroni saada ehtoollinen. 😑
 
      Kun oli saanut leipäni menin ottamaan pienen viinini. Kun maistoin sitä, ajattelin mitä minä teen?! Kuiskasin veljeni korvaan,  että onko tätä pakko juoda? Hän sanoi minulle:- Eihän tuo ole ongelma eikä mitään." Otti lasin kädestäni, kulatti juoman alas ja röyhtäisi. Typerä veli. No eipä minun tarvinnut juoda sitä .                                                                                                                                Se sakramentti oli todella opettavainen, koska opin  miten ehtoollisviini tehdään, (hiukan viiniä, paljon vettä) miltä ehtoollisleipä maistuu ja miltä kirkon kinkkukiusaus maistuu. Niin saimme lounasta kirkossa joka edelleen on sitä kinkkukiusausta.                                                                                 Kun sitten lähdimme koulua kohti, oli mukavaa katsella maisemia ja mietiskellä sakramenttia. En koskaan halua unohtaa kuinka mukavaa siellä oli ja minkälainen soppa siitä keittyi, kun piti vastata jokaiselle luokkalaiselle erikseen missä olin ollut.Että sellainen mukava päivä, ja soppa.😃😄

kuva: Zhanna Koskiniemi, Suomen Ortodoksisen kirkon nettisivut

Tehnyt. Unna 5. luokka
                                                   P.S. Kiitos lukijoillemme, olette mahtavia❤️❤️❤️

maanantai 3. helmikuuta 2020

Vatikaani

Vatikaanivaltio syntyi valtioksi Lateraani sopimuksen jälkeen 1929. Vatikaanivaltio jäi puolustamaan Sveitsiläisiä vartijoita. Vatikaanivaltoita johtaa Paavi. paavi johtaa valtiota siihen asti kun hän kuolee, tai jos hän irtisanoutui. Tällä hetkellä Paavi on Francius. Vatikaanissa kirkossa puhutaan paljon Latinaa.

Vatikaani on yksi Euroopan kääpiövaltioista, ja se on täysin Rooman ympäröimänä. Vatikaanivaltio on 44 hehtaarin kokoinen, ja siellä on Pietarin kirkko joka on vihitty käyttöön 1626, Apostolinen palatsi joka tiedetään myös nimellä Vatikaanin palatsi, jossa Paavi asuu. Apostolisessa palatsissa on noin tuhat huonetta, joista kuuluisin lienee Sikstuksen kappeli. siellä on myös hieno puutarha, ja museo jossa on renessanssin taideaarteita. Vatikaanissa on myös rautatieasema ja kauppa.

  Vatikaanin väkiluku oli vuonna 2017 tuhat. Vatikaanin valuutta on euro. Vatikaanivaltiolla on myös kansallislaulu: Inno e Marcia Pontificale. 

Tehnyt: Johanna 7 luokka